cărțile noastre

Iov. Taina răbdării în suferințe

Cartea Iov. Taina răbdării în suferințe a fost publicată în anul 2021 în cadrul colecției Ascultă Cuvântul Meu. Textul din Vechiul Testament a fost prelucrat, selectat și adaptat pentru copii peste 12 ani de către Ani-Eliza Busuioc, care este totodată și autoarea ilustrațiilor.

Partea de jos a paginilor este interactivă, cuprinzând a fost adăugat un comentariu scurt, care să-i clarifice mesajul, să evidențieze anumite aspecte și să ofere un prilej de reflecție pe marginea acestuia. Alături de acest comentariu se află câte o întrebare adresată direct cititorilor, aceștia având posibilitatea de a completa răspunsul direct pe paginile cărții.

Vechiul Testament. Facerea

Cartea Vechiul Testament. Facerea, publicată în anul 2020, face parte din colecția Ascultă Cuvântul Meu și debutează seria de publicații dedicate părții vetero testamentare a Sfintei Scripturi, cu textele adaptate la nivelul lor de înțelegere al copiilor și ilustrate de către Ani-Eliza Busuioc.

Ultimele pagini conțin o parte interactivă prin care cititorii își vor testa atenția, memoria și se vor putea împrieteni cu personajele cărții.

Jurnal de călătorie la Sfânta Liturghie

Cartea a fost publicată în anul 2017, fiind scrisă și ilustrată de Ani-Eliza Busuioc, pentru copii peste 12 ani.

Sub forma unui dialog dintre membrii familiei unui preot, sunt descrise și explicate etapele Sfintei Liturghii și implicațiile lor în viața credincioșilor. Volumul oferă cititorilor posibilitatea de a lectura rugăciunile slujbei și de a înțelege rostul veșmintelor, obiectelor și cărților liturgice.

Sfântul cu Gură de Aur

Cartea a fost publicată cu ocazia Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii (2015). Autoarea textului, Narcisa-Mihaela Câdă, a pus accentul pe portretul moral şi pe rolul pe care l-a avut Sfântul Ioan în viaţa Bisericii, dând dinamism povestirilor prin dialog. Proiectul editorial, dedicat copiilor, părinților și cadrelor didactice, cuprinde de asemenea citate din cuvântările Sfântului, precum și cu diverse curiozități de tip enciclopedic din acea perioadă. Ilustraţiile cărții sunt realizate de Ani-Eliza Busuioc.

Sfântul Luca ne povestește Faptele apostolilor

Cartea „Sfântul Luca ne povestește Faptele apostolilor” a fost publicată în anul 2017, fiind prima din colecția Ascultă Cuvântul Meu. Textul este adaptat pentru copii de către Narcisa-Mihaela Câdă, iar ilustrațiile sunt realizate de Corina Petre.

Volumul aduce în atenția cititorilor un text neluat în seamă de obicei de copii, în care sunt povestite cele mai importante evenimente din viața primelor comunități ale Bisericii, formate prin pogorârea Duhului Sfânt și prin convertirea oamenilor la credința în Iisus Hristos, în urma propovăduirii apostolilor.

Învățături ale lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie

Cartea Învățături ale lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie, povestite copiilor. Texte biblice, istorice și patristice a apărut în anul 2012, textul original fiind selectat, prelucrat, reorganizat și adaptat pentru copii de către Narcisa-Mihaela Câdă și Ani-Eliza Busuioc. Grafica și ilustrațiile au fost realizate de maicile Mănăstirii Stavropoleos.

Sfinții Împărați Constantin și Elena

Cartea Sfinții Împărați Constantin și Elena, apărută în anul 2014, este scrisă de Narcisa-Mihaela Câdă și ilustrată de Ani-Eliza Busuioc. În aceasta sunt povestite viața și activitatea Sfântului Constantin cel Mare, punându-se accentul pe convertirea sa la creștinism, precum și pe rolul avut de mama lui, Sfânta Elena, în viața Bisericii.

Antologia de poezie religioasă românească pentru copii

A fost publicată în anul 2014. Aceasta include cele mai frumoase poezii religioase ale unor scriitori români celebri. Narcisa-Mihaela Câdă și Ani-Eliza Busuioc au selectat poeziile pentru nivelul de vârstă dintre 7 și 14 ani, acestea fiind organizate în ordinea cronologică a vieții autorilor. Așadar, cartea debutează cu o poezie a lui Petru Cercel, Domnitorul Țării Românești între anii 1583 – 1585 și se încheie cu poezia modernă a lui Daniel Turcea (1945 – 1979).

Ilustrațiile cărții sunt realizate în tuș color și creioane colorate, de Ani-Eliza Busuioc.

Coborât-au pe pământ Dumnezeu și Petru Sfânt

Publicată în 2016, cuprinde cele mai frumoase povești create în folclorul românesc, pe tema prezenței lui Dumnezeu și a Apostolului Petru printre oameni. Povestioarele sunt culese, selectate și adaptate pentru copii de către etnologul Ana Pascu. Ilustrațiile sunt realizate de Ani-Eliza Busuioc.

Român ești!

Cartea Român ești! – Mic Ghid de călătorie în inima României a fost publicată în anul 2020. Autoarele acesteia sunt Corina Petre, Narcisa-Mihaela Câdă și Ani-Eliza Busuioc, prima dintre ele fiind și ilustratoarea publicației.

Prin paginile cărții cititorii vor putea parcurge cu mintea, într-o manieră foarte prietenoasă, cele nouă regiuni istorice ale României. Fiecărei regiuni îi sunt dedicate patru pagini, două conțin prezentarea textuală, iar celelalte două pagini cuprind ilustrațiile aferente acesteia. Astfel, cartea exprimă prin imagine și cuvânt elemente de identitate românească (istorie, tradiție, cultură, patrimoniu, tezaur). Ea poate fi folosită ca reper de călătorie turistică sau reper de cultură generală. La finalul cărții cititorii se vor bucura de câteva pagini interactive cu jocuri.

Evanghelia lui Hristos prezentată de Sfântul Apostol Luca

Evanghelia lui Hristos prezentată de Sfântul Apostol Luca, cu text adaptat de Narcisa-Mihaela Câdă și ilustrații de Corina Petre, a fost publicată în anul 2018, în cadrul colecției Ascultă Cuvântul Meu! Aceasta este prima dintre cele patru evanghelii prelucrate pentru copii și publicate la Editura Basilica.

Autoarea începe cartea cu o introducere foarte utilă pentru cititori, despre viața și activitatea Sfântului Apostol Luca. Continuă apoi cu textul Sfintei Evanghelii, adaptat pentru nivelul de înțelegere a copiilor și îmbogățit cu imagini sugestive. Publicația este tipărită într-un format generos, care valorizează atât textul cât și imaginile.

Evanghelia lui Hristos prezentată de Sfântul Apostol Matei

Evanghelia lui Hristos prezentată de Sfântul Apostol Matei, cu text adaptat de Narcisa-Mihaela Câdă și ilustrații de Corina Petre, a fost publicată în anul 2019, în cadrul colecției Ascultă Cuvântul Meu! Aceasta este a doua dintre cele patru evanghelii prelucrate pentru copii și publicate la Editura Basilica.

Autoarea începe cartea cu o introducere foarte utilă pentru cititori, despre viața și activitatea Sfântului Apostol Matei. Continuă apoi cu textul Sfintei Evanghelii, adaptat pentru nivelul de înțelegere a copiilor și îmbogățit cu imagini sugestive. Publicația este tipărită într-un format generos, care permite punerea în valoare atât a textului cât și a imaginilor.

De la Sfântul Nicolae la Sfântul Ioan Botezătorul

„De la Sfântul Nicolae la Sfântul Ioan Botezătorul. Mică enciclopedie a sărbătorilor creștine și a tradițiilor românești”, scrisă de Ana Pascu si ilustrată de Corina Petre a fost publicată în anul 2017 și face parte din Colecția „Sărbători creștine și tradiții românești”.

Textele și imaginile cărții sunt adaptate pentru copii. Aceasta prezintă sărbătorile importante și viețile sfinților dintre cele două praznice anunțate în titlul volumului, precum și tradițiile românești legate de acestea.

De la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul la sfârșitul Anului Bisericesc

„De la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul la sfârșitul Anului Bisericesc. Mică enciclopedie a sărbătorilor creștine și a tradițiilor românești”, scrisă de Ana Pascu si ilustrată de Corina Petre a fost publicată în anul 2019 și face parte din Colecția „Sărbători creștine și tradiții românești”.

Textele și imaginile cărții sunt adaptate pentru copii. Aceasta prezintă sărbătorile importante și viețile sfinților dintre cele două praznice anunțate în titlul volumului, precum și tradițiile românești legate de acestea.

De la Anul Nou Bisericesc la Sfântul Andrei

Mică enciclopedie a sărbătorilor creștine și a tradițiilor românești”, scrisă de Ana Pascu si ilustrată de Corina Petre a fost publicată în anul 2018 și face parte din Colecția „Sărbători creștine și tradiții românești”.

Textele și imaginile cărții sunt adaptate pentru copii. Aceasta prezintă sărbătorile importante și viețile sfinților dintre cele două praznice anunțate în titlul volumului, precum și tradițiile românești legate de acestea.

Imnul lui Constantin Brâncoveanu

Cartea „Imnul lui Brâncoveanu”, apărută la Editura Basilica în anul 2017, cuprinde poezii ale autorului Ioan Alexandru (1941 – 2000), dedicate Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, familiei acestuia, precum și unora dintre cele mai importante ctitorii ale sale.

Volumul conține ilustrații în tuș negru, realizate de Ioan Mihăescu.

Să-L slăvim pe Dumnezeu împreună!

Cartea Să-L slăvim pe Dumnezeu împreună! – versuri creștine pentru copii, publicată în anul 2015, îl are ca autor pe profesorul Petru Demetru Popescu și este ilustrată de Ioan Mihăescu.

Versurile cuprinse în volum reprezintă fie rugăciuni, fie mărturisiri ale inimii și colinde. Uneori vorbesc despre credința în Sfânta Treime, alteori despre iubirea și iertarea divină, despre Învierea Domnului și alte sărbători împărătești și ale sfinților.

Rime cu valori creștine pentru copilași ca tine

Cartea de poezii „Rime cu valori creștine pentru copilași ca tine”, publicată în anul 2020, este dedicată copiilor preșcolari având scopul de a-i apropia pe aceștia de universul valorilor creștine și ale bunei conviețuiri în comunitate.

Autoarea, Laura Dina, a compus versuri simple, pline de farmec și presărate cu umor, prin care copiii învață să aprecieze întreaga Creație ca dar al lui Dumnezeu și să aibă grijă de natură, sunt îndemnați să facă fapte bune și să mediteze cu privire la atitudini și comportamente dezirabile în relația cu ceilalți.

Cartea are un format prietenos și este înfrumusețată cu ilustrațiile deosebite ale artistei Corina Petre.

Sfântul Nicolae sau Numele mare cu fapte de renume se ține

„Sfântul Nicolae sau Numele mare cu fapte de renume se ține” a apărut în anul 2014, fiind scrisă de Ana Pascu și ilustrată de Ioan Mihăescu. Cartea cuprinde viața, minunile, dar și poveștile, tradițiile și colindele populare românești, legate de sărbătoarea Sfântului Nicolae.

Autoarea cărții povestește într-o manieră unică viața și minunile Sfântului și oferă cititorilor o interpretare creștin ortodoxă a celor istorisite, adăugând și comoara înțelepciunii populare, prin inserarea de proverbe, ghicitori sau jocuri.

Călătorește cu trei sfinți

Editată la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cartea „Călătorește cu trei sfinți”, scrisă de Ioana Revnic și ilustrată de Astrid Mușat, propune celor mai mici dintre cititori o întâlnire cu trei dintre sfinții români care, pentru bunătatea lor, pentru credință, pentru ascultare, pentru faptele lor, au primit de la Dumnezeu daruri minunate. Prin ce se deosebesc ei de alți sfinți și ce au adus nou în viața Bisericii, vă invităm să aflați din paginile cărții și apoi să răspundeți unor întrebări pe care le găsiți tot aici.

Năpârstoc, hai la joc!

Cartea Năpârstoc, hai la joc! a fost publicată în anul 2016. În cuprinsul ei pot fi găsite toate jocurile pentru mai mulți jucători publicate în Chemarea Credinței, revista Patriarhiei Române pentru copii și familia creștină, din anul 2010 până la apariția cărții. Volumul este legat cu spirală, special pentru a putea detașat fiecare joc în parte.

Viața și învățăturile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul!

Cu prilejul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, 2016, a fost publicată „Viața și învățăturile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”, autoare fiind Narcisa-Mihaela Câdă. Pe lângă viața sfântului povestită pe scurt, cartea cuprinde Chipurile Vechiului și Noului Testament, prezentări ale ierarhului referitoare la personalități întâlnite în Sfânta Scriptură, precum și Didahii la Praznice Împărătești, adică predicile acestuia pentru cele mai importante sărbători ale Bisericii.

Publicația cuprinde frescele pictorului Daniel Codrescu din clopotnița Mănăstirii Antim.

Floarea darurilor

Cartea Floarea darurilor a fost publicată în anul 2016, cu ocazia Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, organizat în Patriarhia Română. Textul acesteia reprezintă traducerea în limba română a Sfântului Antim Ivireanul după originalul scris de călugărul benedictin Tomasso Gozzadini. Floarea darurilor a fost prima carte tipărită de către ierarh în Țara Românească, în aceasta fiind prezentate virtuțile creștine prin pilde din lumea animalelor, proverbe, povestiri sau legende. Narcisa-Mihaela Câdă a diortosit textul, l-a selectat și l-a adaptat la nivelul de înțelegere a copiilor.

Ce dezvăluie icoanele Bisericii?

Cartea Ce dezvăluie icoanele Bisericii? a fost inițiată în anul 2017, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti și s-a încheiat în anul 2018. Publicația are două volume, primul intitulat Praznice împărătești, iar al doilea Sărbători ale sfinților.

Autoarea textului este Alina-Victoria Paraschiv, icoanele folosite spre exemplificare aparțin pictorilor Daniel Codrescu, Grigore Popescu, Marius-Cristian și Cosmina Miu, iar ilustrațiile sunt realizate de Ani-Eliza Busuioc. Publicația face parte din colecţia Chipuri ale sfinţeniei și este adresată copiilor cu vârsta de peste 14 ani

Proiectul conține explicarea, pe înțelesul copiilor, atât din punct de vedere teologic, cât şi al erminiei picturii bisericești, a icoanelor praznicelor împărătești și ale celor mai cunoscuți sfinți.

Sfântul Antipa de la Calapodești

Cu ocazia Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, 2020, în colecția Chipuri ale sfințeniei, s-a publicat cartea „Sfântul Antipa de la Calapodești”. Autoarea textului, Narcisa-Mihaela Câdă, prezintă fiecare etapă din viața sfântului de la naștere, copilărie, tinerețe, maturitate până la finalul acesteia, arătând cât de important este ca un copil să se nască într-o familie apropiată de Biserică.

Cartea are un format A4 și este înfrumusețată cu ilustrațiile Corinei Petre.

Cartea de colorat Sfântul Nicolae, bucuria copiilor

Cartea de colorat Sfântul Nicolae, bucuria copiilor, publicată în anul 2016, prezintă în câteva cuvinte cele mai interesante momente din viața acestui sfânt. Autoarea textului este Ani-Eliza Busuioc, iar autoarea ilustrațiilor, în variantă colorată și doar în contur, este Cristina Ionescu-Berechet. Colorând scenele, copiii mici au prilejul să cunoască viața Sfântului Nicolae și să devină prietenii acestuia.

Simbolul de credință pe înțelesul copiilor

Publicată în anul 2011, este o carte realizată în redacția revistei Chemarea Credinței, colectivul de autori fiind reprezentat de membrii redacției din acea perioadă: Preotul Nicolae-Cristian Câdă, Narcisa-Mihaela Câdă, Ana Pascu și Ani-Eliza Busuioc. În paginile cărții se găsesc o parte de prezentare istorică și dogmatică a fiecărui verset din Crez și câte o poveste corespunzătoare acestora, prin care se dezvăluie esența învățăturii ortodoxe în viața de zi cu zi. Publicația a fost machetată și ilustrată de maicile din cadrul Mănăstirii Stavropoleos.

Viața Sfântului Cuvios Dimitrie Ocrotitorul Bucureștilor

Cartea a fost publicată în anul 2021, în cadrul colecției Chipuri ale sfințeniei. Cartea este scrisă de Mihai Grigoriu și ilustrată de Corina Petre.

Autorul prezintă într-un mod accesibil copiilor istoria acestui sfânt, a sfintelor sale moaște, punând un accent deosebit pe binecuvântarea pe care a primit-o orașul București, dar și țara întreagă, prin aducerea lor.

Volumul este îmbogățit cu mărturiile părinților și ale copiilor care au primit binefaceri în urma rugăciunilor adresate sfântului Dimitrie, precum și cu jocuri dedicate acestuia, potrivite nivelului de înțelegere al celor mici.

Sfinții Împărați Constantin și Elena

Cartea Sfinții Împărați Constantin și Elena, apărută în anul 2020, este scrisă de Narcisa-Mihaela Câdă și ilustrată de Corina Petre. În aceasta sunt redate pe scurt viața și activitatea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și ale mamei lui, Sfânta Împărăteasă Elena.

Volumul face parte din Colecția „Chipuri ale Sfințeniei”.

Ne jucăm și despre Dumnezeu aflăm

Publicată în 2016, cartea „Ne jucăm și despre Dumnezeu aflăm”, concepută de Ani-Eliza Busuioc, îi invită pe școlarii mici și mari, în universul special al jocurilor cu tematică religioasă.

În paginile publicației, cei mici vor descoperi învățăturile de credință ortodoxă într-o formă accesibilă și atractivă pentru ei. Volumul conține rebusuri, labirinturi, cuvinte încâlcite, ghicitori, trasee cu obstacole, litere amestecate și multe alte compoziții poznașe, provocând cititorii să-și pună la lucru atenția și perspicacitatea.

Cântând, să ne bucurăm!

Publicată în anul 2015, cuprinde toate articolele părintelui diacon Jean Lupu, apărute în revista Patriarhiei Române, Chemarea Credinței, pe parcursul a cinci ani. În paginile acesteia se găsesc partituri, jocuri, exerciții precum și sfaturi pentru educarea muzicală a cititorilor. Ilustrațiile sunt realizate de Ioan Mihăescu.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și mama sa, Euvula

Cu ocazia Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, 2020, în colecția Chipuri ale sfințeniei, s-a publicat cartea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și mama sa, Euvula”. Autoarea textului, Ani-Eliza Busuioc, pune accentul în viața sfântului Pantelimon, pe rolul avut de mama sa, cea care i-a oferit din fragedă pruncie învățătura creștină și i-a fost exemplu de blândețe și de milostenie. Supranumit ,,Doctor fără de arginti”, Sfântul a fost doctor de boli trupești și sufletești fără să ceară răsplată lumească, ci a făcut totul spre slava lui Dumnezeu. Pentru aceasta, el este un model atât pentru copii, cat si pentru părinți.

Cartea are un format mic, de buzunar, și este înfrumusețată cu ilustrațiile Corinei Petre.

Sfânta Muceniță Fotini

Cu ocazia Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, 2020, în colecția Chipuri ale sfințeniei, s-a publicat cartea „Sfânta Muceniță Fotini”. Autoarea textului, Narcisa-Mihaela Câdă, pune accentul în viața sfintei, pe impactul convertirii acesteia în întreaga sa familie, atât surorile cât și fiii ei devenind mărturisitori ai credinței în Iisus Hristos în fața împăratului prigonitor Nero. Pentru aceasta, sfânta și familia ei sunt un model de statornicie în credință, atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Cartea are un format mic, de buzunar, și este înfrumusețată cu ilustrațiile Corinei Petre.

Sfintele Mucenițe Sofia și fiicele ei

Cartea „Sfintele Mucenițe Sofia și fiicele ei” a fost publicată recent la Editura Basilica a Patriarhiei Române, în cadrul colecției „Chipuri ale sfințeniei”. Prin această publicație, Departamentul „Carte pentru copii și tineret” continuă seria dedicată familiilor sfinte, care a debutat în Anul Omagial al Pastorației Părinților și Copiilor.
Autoarea textului, Ani-Eliza Busuioc, redă viața și martiriul Mucenițelor Sofia, Elpis, Pistis și Agapi, adăugând în conținutul cărții detalii despre semnificația numelor acestora și care este singura biserică din București închinată lor.
Volumul este ilustrat de artista Corina Petre, fiind conceput în format mic, plăcut și accesibil copiilor.

Viața Domnului nostru Iisus Hristos – carte de colorat cu versuri pentru copii școlari

Sărbătoarea Nașterii Domnului aduce bucurie tuturor creștinilor, mai ales copiilor. Venind în întâmpinarea bucuriei lor, departamentul Carte pentru copii și tineret al Editurilor Patriarhiei Române a editat în cadrul Editurii BASILICA două cărți: Viața Domnului nostru Iisus Hristos – carte de colorat cu versuri pentru copii preșcolari, și Viața Domnului nostru Iisus Hristos – carte de colorat cu versuri pentru copii școlari.
Laura Dina, autoarea versurilor, a făcut echipă cu autoarea ilustrațiilor, Corina Petre, și astfel au luat naștere cele două proiecte editoriale ce invită, atât copiii, cât și adulții, la a petrece timpul împreună, cu folos. Vă invităm, așadar, să le achiziționați de la Librăria Cărților Bisericești a Patriarhiei Române și să vă aduceți aminte de copilărie alături de cei mici ai familiei, lecturând împreună despre momente importante din viața Mântuitorului Hristos și colorând imaginile atașate lor.